J.W. Hoff BV: ‘Kader heeft ons fantastisch geholpen’

WESTERHAAR – In de kantine van J.W. Hoff BV uit Westerhaar prijken meer dan vijftig certificaten en diploma’s aan de wand. Het heftruck- en mechanisatiebedrijf beschikt sinds kort ook over het gewilde MVO-certificaat. “Wij vinden het namelijk erg belangrijk ons werk zo goed mogelijk uit te voeren”, vertelt directeur Wim Hoff (56).

Het bedrijf aan de Garstweg in Westerhaar is bijna niet te missen. Een grote heftruck prijkt op een tien meter hoge paal boven de hallen uit. J.W. Hoff BV is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot een gerenommeerde speler in de markt van heftrucks en landbouwvoertuigen. Naast reparatie en verkoop houden de vijftien werknemers zich ook bezig met keuring van de machines. “Ik weet nog dat ik voor mezelf begon”, vertelt de nuchtere Westerhaarder. “Met een busje bezocht ik mijn klanten. Op locatie repareerde en reviseerde ik de voertuigen. Binnen korte tijd had ik al voor drie maanden werk op de plank liggen. In mijn eentje. Het is eigenlijk allemaal de schuld van mijn vrouw. Zij zei vroeger dat ik voor mezelf moest beginnen”, vertelt hij met een knipoog.

Met vier serviceauto’s en vijftien man personeel heeft het bedrijf een grote klantenkring opgebouwd aangaande reparatie en keuring van heftrucks, verreikers en hoogwerkers. De landbouwmechanisatie is ook een zeer belangrijk onderdeel van het bedrijf. “De meeste jongens hier zijn onder de trekker geboren. Deze mensen zijn trouwens fantastisch. Zonder hun ben ik helemaal nergens.” Met vestigingen in Azerbeidzjan en Uruguay loopt ook de export goed. “Soms ben ik enkele weken op reis. Dan blijven er nog veertien mensen over om het bedrijf te runnen. Dat gaat altijd zonder problemen. Ik maak me daar eigenlijk ook nooit zorgen over als ik onderweg ben”, vertelt de ondernemer vol vertrouwen.

‘Wij vinden het belangrijk om ons werk zo goed mogelijk uit te voeren’

Wim Hoff, zelf meewerkend, vindt het belangrijk dat de medewerkers zoveel mogelijk kennis hebben van zaken als service, onderhoud en klantvriendelijkheid. Maar ook veiligheid, milieu, communicatie, prestatie en gedrag staan hoog in het vaandel. “Wij willen gewoon het beste van het beste voor onze klanten en voor ons personeel. Daarom zijn wij ook erg blij met onze MVO-verklaring.”

Kader

In samenwerking met Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. uit Almelo, is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het inventariseren van het MVO-profiel voor J.W. Hoff BV.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt vandaag de dag namelijk steeds belangrijker in de ondernemerswereld. Dat ziet ook Hoff. “Wij werken veel voor overheden en steeds vaker wordt gevraagd of wij wat met MVO doen. Wij hebben dat nu goed voor elkaar. Hoofdreden voor investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen is toch wel dat wij klanten willen laten zien wat wij kunnen, wie wij zijn en hoe goed wij alles voor elkaar hebben. Daar heeft Kader ons fantastisch mee geholpen. Uiteindelijk zal het ook tot kostenbesparing leiden.”

Eric Wolthuis is als senior adviseur Duurzaamheid en Milieu namens Kader nauw betrokken bij het verstrekken van MVO-certificeringen. “Wij zijn als specialist continue bezig met bedrijfsverbeteringen. Kader heeft jarenlange ervaring in het adviseren van organisaties in de breedte”, vertelt hij. “Onze klanten zijn vooral actief in de installatiebranche en de bouw. Maar ook werken wij met voedingsmiddelenproducenten, chemische bedrijven en mechanisatiebedrijven, waarvan J.W. Hoff er eentje van het eerste uur is. Eigenlijk werken wij overal waar aandacht voor veiligheid, arbo, kwaliteit, milieu en MVO belangrijk is.”

‘Bij MVO draait het om people, planet en profit’

Bij MVO valt te denken aan maatwerk en bijbehorende certificeringen zoals de CO2-prestatieladder, de ISO 14001-certificering en de ISO 26000-scan. In de ISO 26000-scan hebben J.W. Hoff BV en Kader zich de afgelopen maanden verdiept. “Alles draait hierbij om de drie P’s: people, planet en profit.”

Succes

Binnen drie maanden was het traject afgerond en werd de firma beloond met een 8.5 als MVO-cijfer. De beoordeling hangt af van zaken zoals toepassen van gedragscodes en wet- en regelgeving, goed bestuur, personeel, klanten, milieu en veiligheid. Medewerkster Gerrie Meijerink begeleidt de interne audit en is tevreden met het resultaat. “Er zijn enkele kleine verbeterpuntjes mogelijk. Daar werken wij aan, want wij streven naar het beste.”

Wim Hoff knikt instemmend. “Dit MVO-certificaat is een mooie beloning en opsteker voor ons bedrijf en het personeel. Hieruit blijkt dat we met z’n allen goed ons werk doen. Iemand vertelde ons laatst dat we geen lijst hebben voor klachtenafhandelingen. Dat klopt, antwoordde ik. Wij hebben geen klachten. Als er iets niet goed is, regelen we dat meteen. We sturen gelijk iemand langs of vervangen een onderdeel. Nog dezelfde dag.”

‘J.W. Hoff heeft het goed voor elkaar en is steeds weer op zoek naar verbeteringen’

“Veel bedrijven hebben het kantoor groter dan de werkplaats. Dat lijkt me een slechte ontwikkeling. Je moet het paard voor de wagen spannen en niet erachter.”

Ervaring

Adviseur Wolthuis is positief over de arbeidscultuur en de resultaten bij J.W. Hoff. “Het is een bedrijf dat steeds weer op zoek is naar verbetering. Ze willen het goed voor elkaar hebben en zich onderscheiden. Wij hebben een periode intensief gekeken hoe ze scoren op het gebied van MVO en daar is een cijfer uitgekomen. Ze waren al VCA-CUVM gecertificeerd, dus voldeden ze al aan een aantal eisen. Een 8.5 is een heel mooi cijfer.”

Wim Hoff is erg tevreden over de samenwerking met Kader. “Kader heef dezelfde mentaliteit als wij. Zaken goed oppakken en spijkers met koppen slaan. Het is goed om te zien waar we staan als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kader is een organisatie die dit soort zaken overzichtelijk in kaart brengt. Zo zouden meer bedrijven moeten werken!”